Róbert Bezák čestným občanom mesta Prievidza

01.09.2013 Prievidza

PRIEVIDZA, 29. august 2013. Prievidza má nového čestného občana. Mestské zastupiteľstvo v Prievidzi jednohlasne schválilo poslanecký návrh poslankyne Heleny Dadíkovej na udele-nie ocenenia čestné občianstvo mesta Prievidza J. E. Mons. ThLic. Róbertovi Bezákovi, CSsR, arcibiskupovi.

Čestné občianstvo mesta Prievidza bude Róbertovi Bezákovi udelené za šírenie aktuál-neho kresťanského posolstva medzi ľuďmi dobrej vôle bez rozdielu vyznania a šíre-nie dobrého mena mesta Prievidza na Slovensku i v zahraničí.

Stručný životopis Róberta Bezáka
Róbert Bezák sa narodil v Handlovej 1. marca 1960. Základné vzdelanie získal na II. ZDŠ na Ul. S. Chalupku (po 3. triedu) a následne pokračoval v povinnej školskej dochádzke ako talentovaný žiak na výberovej ZDŠ Stred s rozšíreným vyučovaním cudzích jazykov - teraj-šej ZDŠ na Rastislavovej ulici. Popri ZDŠ navštevoval Ľudovú školu umenia v Prievidzi - hudobný odbor (hra na gitare u dr. S. Solárika ) a výtvarný odbor (u ak. mal. M. Štrompa-chovej) ako i rôzne spoločenské a športové krúžky.

Po skončení ZDŠ pokračoval v štúdiách na gymnáziu v Prievidzi, kde si na jar v roku 1979 podal prihlášku na Rímskokatolícku cyrilometodskú bohosloveckú fakultu v Bratislave, čo vyvolalo značnú pozornosť a prekvapenie u mnohých ľudí, vrátane miestnych predstavite-ľov OV KSS. Aj vďaka neobyčajnej statočnosti rodičov, hlavne jeho matky, ktorá bola obha-jovať synov zámer a nezlomnú vôľu študovať za kňaza až u ideologického tajomníka OV KSS, R. Bezák po úspešnom zavŕšení maturitných skúšok na jeseň 1979 nastúpil ako riad-ny študent na Rímskokatolícku cyrilometodskú bohosloveckú fakultu v Bratislave.

Počas štúdií na Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulte podstúpil tiež re-hoľnú formáciu v Kongregácii najsvätejšieho Vykupiteľa – Redemptoristov a v roku 1983 zložil celoživotné rehoľné sľuby. Podľa výňatku z registra ŠtB je zrejmé, že R. Bezák bol už počas základnej vojenskej služby (Bechyně, ČSSR) sledovanou osobou – v kategórii po-dozrivá osoba. Vstup do mužskej rehole bol považovaný za trestný čin "marenia dozoru nad cirkvou". Hoci Štátna bezpečnosť zrejme o jeho rehoľnom živote nevedela, resp. ne-mala dosť dôkazov, jeho činnosť režimu "nesedela", takže bol vedený v spisoch ŠtB ako PO - podozrivá, resp. preverovaná osoba.

Bol vysvätený za kňaza 17. júna 1984 v Banskej Bystrici biskupom Mons. Jozefom Feran-com. Po kňazskej ordinácii zastával tieto posty:
1984 – 1985 kaplán vo farnosti Brezno
1986 – 1987 základná vojenská služba
1988 kaplán v Detve, kaplán v Žiari nad Hronom, farský administrátor v Sklených Tepli-ciach
1989 farský administrátor v Tužine
1990 farský administrátor v Uľanke
1990 – 1993 Akadémia Alfonsiana v Ríme, postgraduálne štúdiá morálnej teológie – získa-nie Licenciátu v morálnej teológii
1993 – 2005 viceprovinciál rímskokatolíckej viceprovincie Redemptoristov na Slovensku
1996 – 2002 predseda Konferencie vyšších rehoľných predstavených na Slovensku
1993 – 2005 lektor morálnej teológie na teologickom inštitúte v Badíne (Banská Bystrica) a na Aloisiane, teologickej fakulte Trnavskej univerzity
2005 – 2008 farský administrátor mariánskeho pútnického miesta, baziliky minor, na Sta-rých Horách
2008 farský administrátor v Radvani, Banská Bystrica, predstavený spoločenstva Redem-ptoristov v Radvani, Banská Bystrica, vikár viceprovinciála rímskokatolíckej viceprovincie Redemptoristov v Bratislave
18. apríl 2009 menovanie za trnavského arcibiskupa
6. jún 2009 biskupská vysviacka v Trnave. (svätiteľ kardinál Jozef Tomko) na základe pá-pežského dekrétu Sv. Otca Benedikta XVI. zo dňa 18. apríla 2009
2. júl 2012 – odvolaný z funkcie trnavského arcibiskupa

Arcibiskup Mons. R. Bezák ako najmladší slovenský arcibiskup realizoval po svojom nástu-pe do pastoračného riadenia Trnavskej diecézy, v súlade s odkazom II. Vatikánskeho kon-cilu a napĺňaním vízie otvorenej Cirkvi, niekoľko progresívnych projektov, napríklad zriadil centrá pomoci človeku za účelom poskytovania pomoci sociálne slabším ľuďom a ľuďom bez domova; zaviedol pravidelnú hodinu s arcibiskupom za účelom neformálneho kontaktu s veriacimi alebo otvoril priestory budovy arcibiskupského úradu pre verejnosť. Takisto vy-tvoril podmienky pre činnosť Kolégia Antona Neuwirtha, ktoré sa zaoberá vzdelávaním mladých ľudí s orientáciou na kresťanské kultúrne dedičstvo, zriadil arcidiecéznu interneto-vú televíziu; priniesol na Slovensko podujatie „Noc kostolov“ a zaviedol opatrenia na trans-parentné spravovanie majetku arcidiecézy.

V roku 2013 sa zúčastnil Mons. R. Bezák v Prievidzi ako hosť festivalu JEDEN SVET PRIEVIDZA a besedoval s jeho účastníkmi na tému šťastia. Svojim prejavom, vystupova-ním a komunikáciou s verejnosťou dokázal osloviť všetkých bez rozdielu vyznania - najmä však mladú generáciu, podobne tiež pri jeho opakovanej účasti na festivale Pohoda.

Pri stretnutiach s ľuďmi nezabúda hovoriť o svojom detstve a mladosti, ktoré prežil v Prievidzi. S láskou spomína na učiteľov a spolužiakov počas svojich školských i gymnaziálnych rokov, priateľov a známych, ktorých mal a má v Prievidzi.

Mesto Prievidza je hrdé na to, že takýto muž bol časť svojho života jeho súčasťou a že v tomto meste stále žijú jeho vzácni rodičia!
 

Vyberte región